top-kaffe-produktion-toerring
Vælg en kaffe fra vores aktuelle udvalg
Kaffens rejse – 7 kaffer fra 7 lande

Vi har udvalgt kaffe fra 7 forskellige lande, som efter vores mening repræsenterer en god vifte af smagsvariationer. Følg med os på en verdensrejse af smagsoplevelser.

De individuelle kaffebønners smag afhænger i høj grad af deres vækstbetingelser. Både jorden, mængden af regn og sol og i hvilken højde, der dyrkes, spiller en rolle i forhold til smagen af din kop kaffe.
Vi kan stadig blive overrasket over, hvor mange forskelligt-smagende kaffetyper, der findes.

For at dele denne oplevelse, har vi udvalgt kaffe fra 7 forskellige lande, som efter vores mening repræsenterer en god vifte af smagsvariationer. Følg med os på en verdensrejse af smagsoplevelser.

Kaffebønner er et friskt produkt, der høstes på bestemte tidspunkter af året afhængig af region. Dette betyder også at nogle kaffesorter kan være utilgængelige i dele af året.

Kombinationen af den lokale geografi, jordbundsforhold og landeklima har indflydelse på kaffebønnens smag.

De forskellige kaffelande:

  • Colombia
  • Costa Rica
  • Etiopien
  • Guatemala
  • Indien
  • Indonesien
  • Kenya
kaffe-boenner
Håndplukkede kaffebønner

Kaffebønnerne er ofte håndplukkede, hvorefter bønnen (eller kærnen) adskilles fra bæret. Dette gøres enten ved ‘våd’ eller ‘tør’ proces;

Våd process
Ved ‘våde’ eller ‘rensede’ proces – køres bønnerne igennem en vådmølle. Her bliver de adskilt og iblødsat for til sidst at blive ‘smuttet’, så bønnen sorters fra frugthædet. Resultatet kaldes vasket kaffe. Resultatet er en klar, lys kaffe med en let krop.

Tør process
Ved ‘tør’ process eller naturlig proces spredes de vaskede bær ud på store cementplatforme eller klæder. Her ligger de til tørring i nogle uger. Frugtkødet tørrer ind og pilles af. Denne prces giver normal bønnen en sød go tung crop, fordi bønnen had været i kontact med frugt pulped i længere tid.

Få den bedste kaffe med disse råd
Kaffens rejse – fra plante til kop

´Kaffe-bæltet´eller den kaffedyrkende region strækker sig fra 1600 km på hver side af ækvator. Det er alt!

Fra landene indenfor Kaffe-bæltet, exporteres kaffen i form af grønne bønner. Efter at have rejst den halve verden rundt ankommer bønnerne hos kafferisterne. Det er her transformationen fra smagløse grønne bønner til velsmagende, aromatiske brune kaffebønner (vi alle kender og elsker) sker. Og dog, selv den grønne, smagløse bønne har allerede været igennem flere transformationer. Den grønne bønner starter sin livscyklus som et ud af to frø fra et bær på kaffetræet. Kaffetræet er 4-5 år om at modne, før det kan afgive bær nok til 1 kilo ristet Kaffe!

Der findes to primære arter af Kaffe planter: Coffea Arabica og Caffea Robusta.

Arabica kaffe
Arabica bønnen er velkendt for dens raffinerede aroma og smag. Robusta bønnen kan producers i store mængde i det den er i stand til at gro i lavere højde og er mere modstandsdygtig overfor plantesygdomme.

Robusta kaffe
Robusta indeholder generelt langt mere kaffein end Arabica bønnen. Kaffeinen gør smagen mere skarp og bitter. Robusta bruges ind i mellem i små mængde i esppressoblandinger for at frembringe crema og give krop, derover bruges Robusta primært i produktionen af instant kaffe.

kaffe-baeltet
Beskrivelse af smag

At beskrive smag lyder ligetil – lige indtil man forsøger.

Der er fem måder man overordnet kan definere kaffens smag:

  1. Aroma: duften er de duftstoffer, som producers fed nyristet go friskbrygget kaffe
  2. Surhed: surged beskriver kaftans behagelige ‘klarhed’
  3. Krop: kroppen beskriver kaffens tekstur og vægt i munden
  4. Smag: smagen kendetegnes af duft, surhed og krop
  5. Eftersmag: eftersmagen beskrives ved den tilbageværende oplevelse af kaffen og hvor længe den forbliver på tungen.
kaffe-boenner-2